Reviseren van een antieke violetwand

Om een antieke violetwand te gebruiken binnen de BDSM scene is het verstandig om hem te laten reviseren.

Sommige antieke violetwands zijn wel 100 jaar oud, en de standaarden van toe of van nu zijn erg veranderd. Daarnaast kan het gevaarlijke situaties opleveren wanneer je met een wand gaat spelen niet niet gereviseerd is.

Er zijn niet veel mensen die violetwands reviseren en zeker niet veel die het op een goede manier kunnen.

Wanneer je over gaat op het reviseren van een violetwand kun je dit in verschillende gradaties doen. Je kunt het bij het hoognodige houden of de volledige wand opnieuw in elkaar zetten.

Mijn voorkeur gaan uit naar slechts het hoog nodige te doen. Op deze manier blijft de violetwand zijn antieke uiterlijk en charmes houden.

Wil je een wand kopen welke nog gereviseerd moet worden, houd er dan rekening mee dat ze niet allemaal te redden zijn. Slechts 1 op de 3 kun je naar een veilige standaard brengen, zonder er te veel mee te knoeien.

Het belangrijkste om te vervangen zijn de condensatoren. Condensatoren van vroegen bestonden uit bijenwas of papier. De kans dat dit door brand is vrij groot. Niet elke violetwand heeft de condensator op dezelfde plaats zitten. Meestal zit hij in het kastje, maar in sommige gevallen kan hij ook in het handvat zitten. Wanneer je deze vervangt is het belangrijk om een condensator met dezelfde waarden terug te plaatsen, doe je dit niet zal de wand vroeg of laat door branden. Alle apparatuur in de wand is namelijk daar op afgestemd. Er zijn ook mensen die plaatsen 2 condensatoren om op de juiste waarde uit te komen… Ook dit is niet een methode die ik aan raad. Je kunt het bekijken als een elektronisch apparaat wat werkt op 2 batterijen. Wanneer de ene sneller leeg loopt dan de andere, loopt hij uiteindelijk nog maar op 1 batterij. Door deze ongelijkheid kan de violetwand ook door branden. dit zal niet direct zijn, maar na verloop van tijd word die kans steeds groter.

Een ander belangrijk ding om te vervangen zijn de kabels. De kabels van 100 jaar geleden waren nog niet geaard en veel kabels hebben ondertussen diverse breuken, waardoor het zowiezo niet meer veilig is.

Dan komen we bij de spoel. Dit is een onderdeel wat voor veel mensen niet te reviseren is. De spoel zit zowel in het kastje als in het handvat en is precies op elkaar afgestemd. Om de spoel zit een metalen draad wat zorgt voor de spanning. Het aantal wikkelingen van die draad zorgt voor een bepaalde spanning. Vaak heb je dan ook nog te maken met een primaire en secundaire wikkeling. Hiertussen zit vaak was verwerkt wat je ook weg zult moeten halen. Het materiaal wat we op dit moment om een spoel heen draaien is vele malen beter als dat we 100 jaar geleden hadden. Dit betekend dat je alle wikkelingen heel nauwkeurig moet berekenen en doormeter voor je iets anders plaatst en het nieuwe draad wat je plaatst moet evenveel energie opwekken dan het oude. Klopt dit niet, zal je wand doorbranden. Dit is een zeer intensieve klus waarbij heel veel fouten kunnen worden gemaakt, meestal is dat dan ook niet rendabel. Helaas is elke wand weer anders, dus kun je de spoel van de ene wand ook niet uitwisselen met een andere.

Wanneer het handvat kapot is kun je deze vaak vervangen door een handvat van hetzelfde merk en type. Heb je een zeldzame wand, zal dit dus een lastige zoek klus worden.

Als laatste kun je er voor kiezen om de koffer te reviseren. Sommige mensen ontleden de koffer volledig en bekleden hem daarna opnieuw en word de indeling veranderd. Persoonlijk vind ik dit zonde, omdat je dan de authenticiteit van de wand er in mijn ogen uit haalt.

Wil je je wand laten reviseren, maar weet je zelf niet waar te beginnen, neem dan even contact met ons op! Tegen vergoeding reviseren wij antieke violetwands, echter hou wel in gedachten dat dat niet bij elke wand mogelijk is.